Verkoop van een bedrijf en de belasting
Er zijn grofweg twee redenen om je bedrijf te verkopen: of het gaat heel goed en je wilt cashen, of het gaat niet zo goed (of wilt met pensioen) en je wilt van je bedrijf af. In beide gevallen is het belangrijk om goed naar de belastingzaken te kijken.
Welke belastingzaken komen er bij een bedrijfsovername kijken?
Een bedrijfsovername is in feite slechts één transactie. Maar je krijgt daarbij wel te maken met zo ongeveer alle belastingvormen:
- Vennootschapsbelasting
- Omzetbelasting
- Inkomstenbelasting
- Overdrachtsbelasting
- Schenk/erfbelasting
Een bedrijfsovername vergt daarom een goede taxplanning. Er is veel (belasting-)leed te voorkomen door tijdig overleg te plegen met een belastingadviseur, die je hierin begeleidt.
Stakingswinst en stakingsaftrek
Bij het staken van de onderneming of bij bedrijfsovername worden je bezittingen en je schulden gewaardeerd op de werkelijke waarde. Dit kan een andere waarde zijn dan de balanswaarde.
Als de verkoopprijs of de waarde van de onderneming hoger is dan de balanswaarde, is er sprake van stakingswinst. Wanneer je een fiscale oudedagsreserve hebt opgebouwd, vormt dit ook stakingswinst als je er geen lijfrente voor aankoopt.
Een deel van de stakingswinst is vrijgesteld, als je nog niet eerder in je leven stakingsaftrek hebt genoten. De stakingsaftrek bedraagt € 3.630 en komt in mindering op de stakingswinst.
Overname door familie of gewone verkoop?
Voor de belastingdienst maakt het in feite niet uit wie het bedrijf overneemt. Alleen wordt bij bedrijfsovername binnen de familie niet altijd een zakelijke prijs overeengekomen.
Daardoor kijkt de Belastingdienst met argusogen naar een bedrijfsovername binnen de familiesfeer.
Ook bij overlijden van de ondernemer kunnen de nabestaanden geconfronteerd worden met belastingheffing. Een juiste begeleiding is dan ook essentieel.
Welke problemen komen vaak bij een bedrijfsovername kijken?
De problemen die vaak onverwacht ontstaan bij de verkoop van een bedrijf zijn:
- Vaststelling van de juiste waarde
- Hoe omgaan met bedrijfsonroerend goed
- De juiste bedrijfsstructuur
Om problemen met de belasting te voorkomen is het belangrijk om dit goed uit te zoeken.
Krijg alle zaken rond de bedrijfsovername helder
Graag maak ik alle ins en outs voor de verkoop van jouw bedrijf helder. Ik onderzoek welke ondernemingsfaciliteiten voor koper en verkoper een rol spelen en hoe hierop in te spelen.
Daarmee kunnen we vooraf duidelijk krijgen welke gevolgen de verkoop van de onderneming met zich meebrengen.
Niet alleen voor maar ook na de verkoop van de onderneming blijft de financiële planning van belang. Hier kan bij het vaststellen van de verkoopprijs rekening mee gehouden worden.
Overweeg je een verkoop van je bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.