Verkoop van een BV met een herinvesteringsreserve (HIR)
Niet iedereen gelooft in taxplanning. Dat is jammer, want je kan op deze manier veel belastinggeld besparen. Ik geef toe dat het niet voor iedereen is weggelegd. Het geeft mij een goed gevoel als ik een klant op deze manier kan helpen. Wel binnen de regels uiteraard.
In een vorig artikel wees ik al op een Hele Interessante Regeling: de herinvesteringsreserve. In dit artikel wil ik enkele zaken toelichten bij de aan- en verkoop van BV’s met een herinvesteringsreserve.
Bestrijding handel in BV’s met een HIR
Er is een artikel in de wet op de vennootschapsbelasting (Wet VPB) opgenomen om de handel in BV’s met een HIR te bestrijden. Het gaat hierbij om vennootschappen waarbij de onderneming gedeeltelijk of geheel gestaakt is. Bij verkoop van zo’n BV zou een zogenaamde kasgeldvennootschap overblijven. Dat wil de overheid niet. Daarom valt de HIR vrij als je zo’n BV verkoopt.
Sanctie artikel 12a Wet VPB
Als je niet wilt dat de HIR vrijvalt bij verkoop van de aandelen, moet je zorgen dat je voldoet aan de volgende voorwaarden:
1. Het uiteindelijke belang wijzigt minder dan 30%;
2. Je hebt minder dan 50% aan beleggingen in de vennootschap;
3. Je voldoet aan deze voorwaarden gedurende een periode van 3 maanden voorafgaande aan de verkoop van de aandelen.
De voorwaarden lijken een beetje op de voorwaarden om verliezen te kunnen verrekenen bij overname van aandelen door de koper. Dus ook bij overname van een BV met verliezen is het oppassen geblazen. Als je meer wil weten over uitzonderingssituaties (er zijn er meer), vraag dan een fiscale check aan.
Wat kan de nieuwe aandeelhouder met de herinvesteringsreserve?
Een herinvesteringsreserve kan door de nieuwe aandeelhouder worden gebruikt voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen. De aanschafprijs wordt dan verlaagd met de herinvesteringsreserve. Het gevolg is een lagere boekwaarde op de balans. Deze afschrijving ineens komt dan niet ten laste van het resultaat, maar wordt afgeboekt van de herinvesteringsreserve. Dit kan gunstig zijn in een verliessituatie.
Wat gebeurt er bij overname van een herinvesteringsreserve?
Eigenlijk neem je als het ware de belastingschuld voor een deel over van de verkopende partij. De herinvesteringsreserve is immers niet meer dan een middel om belastinguitstel te realiseren. De herinvesteringsreserve heeft dus in feite een waardedrukkend effect op de aandelen. Hoeveel is afhankelijk van de financiële situatie van de kopende partij. Wil je hier meer over weten? Vraag een fiscale check aan.
Aansprakelijkstelling voormalig DGA
Veel ondernemers opereren vanuit een BV om aansprakelijkstelling in privé te voorkomen. Het is goed om te weten dat de Belastingdienst over middelen beschikt om misbruik van de HIR-regeling te voorkomen. Zo is er vorig jaar een DGA in privé aansprakelijk gesteld, omdat er ten onrechte een HIR was gevormd. De BV was inmiddels failliet verklaard en ontbonden. Er was geen vervangingsvoornemen op het moment van verkoop, dus werd de verkoopwinst alsnog belast. Omdat er bij de BV niets meer te halen viel, werd de directeur-grootaandeelhouder aansprakelijk gesteld voor de belastingschuld. Verhaal in privé is dus mogelijk.
Niet altijd aansprakelijkstelling
Het lukt de Belastingdienst niet altijd de (voormalig) DGA aansprakelijk te stellen. Dit jaar kwam in een procedure vast te staan dat de kopende partij de BV had leeg gehaald, zonder de vennootschapsclaim te voldoen. Gelukkig had deze verkopende DGA zijn zaken keurig geregeld. Hij kon een verklaring aan de Belastingdienst overhandigen dat zowel de notaris als de accountant hadden verklaard dat de koper een bonafide partij was. En de koper had zich in de overeenkomst garant gesteld voor de belastingclaim. Uiteindelijk moest de Hoge Raad er nog aan te pas komen om te oordelen dat deze DGA niet verantwoordelijk gesteld kon worden voor de belastingclaim.
Regel je zaken goed en voorkom problemen
Zorg dus dat je dit soort belastingzaken goed regelt in de akte bij verkoop van de onderneming of de BV. Het valt mij op dat de belastingbepalingen in een overeenkomst niet of nauwelijks geregeld worden. Laat dit controleren door een fiscalist! Voor slechts € 150 ex BTW krijg jij één uur exclusieve aandacht van mij over jouw probleem op fiscaal terrein. Ik kan dan een snelle scan doen op een overeenkomst en kijken welke fiscale zaken aandacht verdienen. Ik heb al vele ondernemers en particulieren op weg kunnen helpen, dankzij deze check. In sommige gevallen levert het zelfs duizenden euro’s op. Ongeacht of je nu zelf de administratie voert of dat je dit uitbesteedt, een second opinion geeft je een veilig gevoel.
Lees hier meer over de fiscale check>>