De ZZP-er laat miljoenen liggen!
Het verbaasde me niets: laatst volgde ik een training over kansen en risico’s voor de ZZP-er en daarin werd verteld dat de ZZP-er heel veel belasting- en subsidiegeld laat liggen. Dat is toch zonde?
Wat laat de ZZP-er zoal liggen?
- Aanvraag S&O-subsidies bij innovatie- en ontwikkelingskosten. Deze moeten tijdig worden aangevraagd. Veelal is er al iets ontwikkeld of worden er zaken uitbesteed of voldoe je niet aan het aantal uren (tenminste 500 uur per jaar);
- Parkeerbonnetjes voor de auto van de zaak voor privé-aangelegenheden.
- BTW terug halen van niet-betalende debiteuren.
- Ondernemersfaciliteiten als de zelfstandigenaftrek, de fiscale oudedagsreserve en de MKB-winstvrijstelling. Het klinkt als een open deur, maar vele ondernemers kijken alleen naar de ‘naam’ van de faciliteit en denken er recht op te hebben of niet.
Hoe komt dat nu eigenlijk?
Veel ZZP-ers zijn niet zo geïnteresseerd in hun financiën of vinden het ingewikkeld. Zij vertrouwen op hun adviseur of boekhouder. Alleen: is deze wel op de hoogte van wat er allemaal speelt? Ik merk nu zelf als ZZP-er dat het heel gemakkelijk is om van doelgroep of van activiteiten te wisselen. Dat dit gevolgen kan hebben voor de belastingen, is niet altijd bekend. Laat staan dat er voor elke ‘switch’ contact wordt opgenomen met je adviseur.
Wat kun je eraan doen?
Er heerst een grote weerstand tegen financiën. Deze wordt ook nog eens gevoed door diverse schandalen, zoals de woekerpolissen, grote ontslagvergoedingen en bonussen voor falende bestuurders en mislukte overheidsprojecten waar veel van onze belastingcenten in zitten.
Volgens mij is er maar één oplossing: jezelf te verdiepen in financiën en de belastingregels. Als je weet hoe geld werkt, gaat het geld voor je werken. Dan kun je beginnen een kapitaal op te bouwen en financieel vrij te worden. Dat wil jij toch ook?
Neem vandaag nog contact op met mij op voor een fiscale check.