BTW-nummer wél verplicht op internetsite onderneming
De Belastingdienst meldde in 2013 dat ondernemers verplicht zijn hun BTW-nummer op de website te vermelden. Wat is de achtergrond hiervan? Welke verplichtingen heb je als ondernemer? In dit artikel ga ik nader in op dit bericht van de Belastingdienst en de achtergrond hiervan.
Inmiddels heeft de Belastingdienst de informatie wederom aangepast en een link gemaakt naar de website van Autoriteit Consument&Markt.
Bericht van de Belastingdienst:
Btw-nummer wél verplicht op internetsite onderneming
20-08-2013
Ondernemers zijn wél verplicht hun btw-nummer op hun internetsite te vermelden. Eerder zeiden wij onterecht dat dit niet verplicht is.
Op 2 augustus plaatsten wij een nieuwsbericht waarin stond dat ondernemers met een internetsite niet verplicht zijn hun btw-nummer hierop te vermelden. Dit is onjuist. Als u een internetsite hebt, bent u wél verplicht uw btw-nummer hierop te vermelden. Wij hebben het nieuwsbericht inmiddels aangepast.
Commentaar Rijskamp Fiscaal:
Wel of niet verplicht?
Eerst vermelden dat het niet verplicht is, daarna het bericht herzien dat het wel verplicht is. Zonder nadere toelichting! Dit verbaasde mij, dus ben ik gaan zoeken waar dit standpunt vandaan komt.
Artikel 3: 15d Burgerlijk Wetboek
Het standpunt van de Belastingdienst is gebaseerd op bovengenoemd artikel in het Burgerlijk Wetboek. Hieruit komt naar voren dat het standpunt van de Belastingdienst ongenuanceerd is:
- Het geldt niet voor iedere Het geldt alleen voor ondernemers die een dienst verrichten in de informatiemaatschappij.
- Het moet gaan om een dienst die aan BTW onderworpen is. Het gaat dus niet om goederen.
- Een dienst van de informatiemaatschappij wordt toegelicht als een dienst op afstand. Dus dienstverlening op dezelfde plaats valt er buiten.
- Het gaat om het toegankelijk maken van het BTW-nummer bij de afnemers van de diensten. Bezoekers van jouw website hoeven geen afnemers te zijn.
Anonimiteit ondernemers op internet
Als je het artikel in het geheel overziet, dan is het bedoeld om de anonimiteit van ondernemers op het internet op te heffen. Het is bedoeld als bescherming van de koper. Boek 3 is geschreven als onderdeel van het verbintenissenrecht. Het lijkt mij voldoende dat als een bezoeker een bestelling plaatst via jouw website, dat je dan op je bestelformulier je BTW-nummer laat zien of toegankelijk maakt.
Controle door Belastingdienst/FIOD
De controleurs van de Belastingdienst/Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst – Economische Controle Dienst (Belastingdienst/FIOD-ECD) worden aangewezen als ambtenaren, belast met de opsporing van overtredingen van de voorschriften op dit terrein. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de Belastingdienst naar buiten kwam met dit bericht. Het is echter te hopen dat deze controleurs uitgaan van de bedoeling van de wettekst. Of, nog beter, alleen achter ondernemers aan zitten die onvoldoende kenbaar en traceerbaar zijn voor haar afnemers. En dat hier klachten over binnengekomen zijn. Want dát is de doelstelling van het artikel. Of er nu wel of geen BTW-nummer op de website staat vermeld, doet dan niet meer terzake.
Informatie op website niet altijd betrouwbaar
Het is belangrijk om informatie op internet te blijven verifiëren. Of deze informatie nu afkomstig is van een overheidsinstelling als de Belastingdienst of een bedrijf. De website kan inmiddels verouderd zijn, het kan onvolledig zijn, misschien bestaat het bedrijf inmiddels niet meer of opereert het onder een andere rechtsvorm. Raadpleeg de experts in je omgeving en vind uit wat voor jou van belang is.