De keuze voor het oprichten van een BV wordt soms erg gemakkelijk gemaakt, terwijl de administratieve rompslomp toeneemt bij elke extra BV dat wordt opgericht. Bezint eer ge begint! Wat zijn nu de juiste redenen om een BV op te richten?
Reden 1: Beperking van aansprakelijkheid
Dit is de meest genoemde reden om een BV op te richten. Toch is er niets mis mee, zeker wanneer de risico’s te overzien zijn, eerst te starten met een eenmanszaak en daarna de eenmanszaak om te zetten in een BV. Bekijk of risico’s te verzekeren zijn. Bij een samenwerkingsverband kun je in de Vof of maatschap starten, ook al heeft de ander een BV. Omzetten in een BV-structuur kan altijd later nog.
Reden 2: Beperking van het risico van personeel
Wanneer er sprake is van personeel kun je te maken hebben met kosten die je niet bij voorbaat hebt voorzien. Te denken valt aan de kosten bij het uitvallen van personeel door arbeidsongeschiktheid. Deze kosten kunnen doorlopen bij het einde van de contractsduur van het arbeidscontract tot wel 10 jaar! Door een BV op te richten, loop je geen risico met je privévermogen.
Reden 3: Bedrijfsoverdracht vergemakkelijken
Wanneer je de wens hebt een onderneming (of meerdere) te verkopen met een behoorlijke winst en je wilt tussentijds niet afrekenen, zou je een BV kunnen verkopen in plaats van de onderneming. Het voordeel van verkopen van een BV is dat de winst valt onder de deelnemingsvrijstelling. Op deze manier blijft het geld beschikbaar voor aankoop van een andere onderneming of voor je pensioen.
Reden 4: De onderneming groeit
Vaak zal met de groei van je onderneming de risico’s toenemen, maar de belastingdruk neemt ook toe. Door de MKB-winstvrijstelling wordt het 52%-tarief wel enigszins gematigd, feit blijft dat een behoorlijk deel jaarlijks afgedragen moet worden aan de Belastingdienst. Dit kun je niet aanwenden binnen je onderneming. Door de onderneming in te brengen in een BV-structuur blijft de belastingheffing over de winst beperkt tot 20%-25%.
Reden 5: Beleggen in de BV
Het kan aantrekkelijk zijn om beleggingsvermogen onder te brengen in een BV. Zo zijn verliezen aftrekbaar, is het daadwerkelijke rendement slechts belast (in plaats van het fictieve rendement in box 3) en kun je geld aan jezelf uitlenen voor de verbouwing of aanschaf van de eigen woning.
Een bedrijf is dynamisch
Misschien dat je in het verleden een BV hebt opgericht en deze niet meer nodig hebt. Lees dan mijn blog over ‘geruisloze terugkeer uit de BV’ . Of dat je in de eenmanszaak bent begonnen en nu personeel hebt en liever de onderneming in BV-vorm voortzet vanwege de risico’s. Regelgeving kan gewijzigd zijn, waardoor een rechtsvorm niet meer zo goed past als in het verleden. Check dus regelmatig of je bedrijf nog in de juiste rechtsvorm zit of dat dit beter aangepast kan worden.
Heb jij te maken met één of meer van de volgende zaken
• Mijn onderneming groeit en de risico’s nemen toe;
• Ik wil gaan samenwerken met iemand met een BV en vraag me af of dit kan zonder zelf een BV op te richten;
• Ik wil mijn overwinst gebruiken om de eigen woningschuld af te lossen;
• Ik wil leningen verstrekken aan mijn kinderen en/of andere ondernemers.
• Ik wil mijn onderneming overdragen en wil weten hoe ik dit zo gunstig mogelijk kan doen.
Laat dan door mij een fiscale check uitvoeren. De investering hiervoor bedraagt slechts € 150 ex BTW.
Als je ondernemer bent, is de investering zakelijk te verantwoorden en dus aftrekbaar. Tel uit je winst!
Rijskamp Fiscaal heeft veel ervaring in het herstructureren van ondernemingen. Ik help je graag om je financiële lasten te verlichten. Op deze manier ontstaat er ruimte om het uit te geven aan zaken die er wel toe doen!