Ministerie houdt openbaarmaking van belastingbeleid tegen
Eind maart kwam de NRC met het nieuwsbericht naar buiten dat het Ministerie openbaarmaking van documenten tegenhoudt. Is dat erg? Ja, het zet burgers op achterstand in de informatievoorziening. Gebeurt het al lang? Ja, al tenminste zes jaar. Binnen de Belastingdienst zijn er kennisgroepen actief die standpunten innemen over fiscale vraagstukken die aan hen worden voorgelegd. Intern zorgt dit voor eenheid in het beleid. Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen heeft al heel lang een eigen website en is een positieve uitzondering die wel kennis deelt met de praktijk. Ook ik maak daar gebruik van. Het scheelt weer een brief aan de Belastingdienst om een bepaalde situatie voor te leggen. Of als je toch nog de bevestiging zoekt, dat je verwijst naar een besluit van de kennisgroep en dan per kerende post akkoord krijgt.
Overige kennisgroepen kregen geen toestemming van het Ministerie. Totdat een journalist/wetenschapper via de Wet Open Overheid, de opvolger van de WOB, het ministerie dwong tot openheid. De rechter moest er nog wel aan te pas komen. Dat wel.
Sinds 30 maart jl. kunnen wij burgers kennisnemen van de standpunten van de diverse kennisgroepen binnen de Belastingdienst. Neem eens een kijkje en wellicht kom je nog op een idee. Ik zal een voorbeeld geven.
Gratis laden van elektrische privé-auto – standpunt kennisgroep
Een werkgever heeft laadpalen voor de deur. De directeur rijdt een auto van de zaak en kan ‘gratis’ zijn auto laden. Om elektrisch rijden te stimuleren biedt hij aan dat werknemers hun privé-auto zonder kosten mogen opladen op de zaak. Vormt dit loon? Conclusie Kennisgroep: het gratis opladen vormt loon voor de werknemers. Dit standpunt verbaast mij niet. Maar wat ik mij dan vervolgens afvraag: hoe wordt dit gecontroleerd? In het stuk staat dat de werknemers zonder registratie de pas mogen lenen. Maar hoe moet de loonadministratie onderzoeken welk deel van de energierekening voor de directeur en welk deel voor de werknemers is geweest? En voor welke werknemer? Kortom: als je als werkgever elektrisch rijden wil stimuleren, zorg dan voor persoonsgebonden passen. Dan hoeven de werknemers alleen de loonbelasting erover af te rekenen. Wel aardig was dat de Kennisgroep nog in ging op het feit dat werknemers hun mobiel ook opladen op het werk en eventueel hun elektrische fiets. Maar gelukkig vond de Kennisgroep dat dit voordeel verwaarloosbaar was en niet tot een bijtelling zal leiden. Weten we dat ook weer.
Aftrek voor minstverdiener is gunstiger
Sinds 2014 worden aftrekposten tegen een lager tarief afgetrokken dan het toptarief van 49,5%. Dat is begonnen met de eigen woning en is inmiddels uitgebreid naar vrijwel alle andere aftrekposten in de aangifte. In 2023 wordt de bodem bereikt: slechts aftrek tegen het lage tarief van 36,93%. Dit heeft gek genoeg als gevolg dat ook nu (in 2022 is de aftrek beperkt tot 40%) het toedelen van aftrekposten aan de minstverdienende partner veelal gunstig is. Dat komt ook omdat heffingskortingen inkomensafhankelijk zijn gemaakt. De Belastingdienst had beloofd een optimaliseringsknop toe te voegen aan de aangiftesoftware. Deze is echter binnen twee weken buiten gebruik gesteld, omdat deze niet goed werkte. De meeste adviseurs werken met professionele software die al veel langer werken met een optimaliseringsknop. Soms geeft deze ook voor professionals verrassende uitkomsten.
Aangifte uitbesteden?
Wil je er zeker van zijn dat je de meest voordelige aangifte doet, maak dan een afspraak met mij voor het verzorgen van je aangifte. Na 30 april kan ik je toevoegen aan de uitstelregeling, waardoor je aangifte niet te laat wordt ingediend.