Zoeken

Waarom is een BV aantrekkelijk?

10 jaar geleden schreef ik een blog over de 5 beste redenen om een BV op te richten. Deze redenen staan nog steeds recht overeind. Niets mis mee.

Maar ondertussen zijn er nog een aantal redenen bij gekomen om toch te denken aan de oprichting van een BV.

Reden 6: betaald ouderschapsverlof van het UWV

Sinds augustus 2022 is het vaderschapsverlof zodanig uitgebreid dat je betaald ouderschapsverlof kan aanvragen, ook als moeder trouwens. Maar dan moet jouw onderneming wel in de vorm van een BV worden gedreven en niet als eenmanszaak worden gerund. Wellicht vind je dit discriminerend, maar het is door de rechter toegestaan dat er onderscheid gemaakt wordt tussen een DGA (=eigenaar van een BV in loondienst bij zijn eigen BV als directeur-grootaandeelhouder) en een ZZP-er met een eenmanszaak.

Reden 7: vrijstelling voor OV-abonnementen, ook voor privéreizen

Nieuw sinds dit jaar is dat een OV-abonnement, ook de dalurenkaart van de NS, belastingvrij verstrekt mag worden, ook als deze gebruikt wordt voor privéreizen. De enige voorwaarde is dat deze kaart in enige mate zakelijk gebruikt moet worden. Dus af en toe met de blauwe businesskaart van NS naar cursussen zou al moeten volstaan. Dus reizen met de dalurenkaart naar familie is belastingvrij. Zonder bijtelling. Dit voordeel heb je niet als ZZP-er in de eenmanszaak, omdat je dan alleen de zakelijke reizen mag aftrekken.

Reden 8: de ondernemersaftrek in de inkomstenbelasting daalt sterk

De zelfstandigenaftrek voor ondernemers in de inkomstenbelasting was jarenlang € 7.280 (hoogte in 2018). Deze wordt in 10 jaar afgebouwd tot € 800 in 2028. Het fiscale belang van de zelfstandigenaftrek is daarmee zeer klein geworden en daarom is het ook minder belangrijk om te voldoen aan het urencriterium. Daarnaast wordt de MKB-winstvrijstelling verlaagd, waar juist de hoge inkomens van profiteerden. Was deze jarenlang 14%, in 2024 bedraagt deze 13,31% en in 2025 wordt deze verlaagd naar 12,7%. Door deze versoberingen in de inkomstenbelasting, is de drempel om de onderneming naar de BV te brengen, verlaagd.

Reden 9: onzekerheid heffing in box 3

Door de uitspraak van de Hoge Raad in december 2021 en in juni 2024 over de onrechtmatigheid van het forfaitaire karakter van box 3, is er veel onzekerheid: wat is het werkelijke rendement? Nu in juni 2024 is komen vast te staan dat de waardestijging van bijvoorbeeld onroerend goed en de huren tot het werkelijke rendement wordt gerekend, zonder rekening te houden met kosten, is box 3 lang niet voor elke belegger meer aantrekkelijk. Voordeel van een BV is dat alleen gerealiseerde winsten worden belast en dat bij vervanging van onroerend goed een beroep gedaan kan worden op de herinvesteringsreserve, waardoor belastinguitstel wordt verkregen. Dus ook wanneer je niet onderneemt en slechts belegt, kan een BV aantrekkelijk zijn. Je hoeft immers geen ‘gebruikelijk loon’ op te nemen.

Reden 10: minder last van de wet op de schijnzelfstandigheid

Er is veel te doen omtrent het opheffen van het handhavingsmoratorium van de Wet DBA. Oftewel: opdrachtgevers lopen risico op naheffing bij het inhuren van (schijn-)zelfstandigen. Het gaat dan met name om de loonbelasting en de sociale premies. Alhoewel op 1 oktober 2024 een motie is aangenomen die moet zorgen voor een ‘zachte landing’, helpt het ook nog weleens om je onderneming om te zetten in een BV. Dan is in elk geval het risico van de loonheffing geweken.

Reden 11: niet verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Vanaf 2027 moeten zelfstandige ondernemers zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Gek genoeg zijn DGA’s uitgezonderd van deze verplichting. De wet moet nog nader vorm krijgen, maar ik verwacht niet dat DGA’s alsnog onder deze verplichting gebracht worden. Uiteraard is het wel verstandig om te onderzoeken wat je geregeld moet hebben bij arbeidsongeschiktheid, maar dat hoeft niet altijd in de vorm van een verzekering. Rendement op vermogen kan ook een inkomensvoorziening vormen.

Genoeg redenen dus om een BV te overwegen. Wil je weten of een BV voor jou interessant kan zijn?


Boek hier een fiscaal adviesgesprek