Zoeken

Lege of slapende BV: wat moet je er mee?

Herken jij dit?

• ik heb een BV en doe er niets (meer) mee;
• ik ben bestuurder van een BV of stichting en heb geen idee welke risico’s ik loop;
• Ik wil van mijn BV af;
• Ik wil (geruisloos) terugkeren uit mijn BV; Lees dan hier verder
• Ik ga of ben met pensioen en wil mijn BV-structuur opschonen;
• Ik heb een (navorderings-)aanslag ontvangen met boete;
• Ik weet niet of ik een erfenis wel of niet moet aanvaarden en wil graag weten wat de fiscale gevolgen zijn.

Neem contact op of vraag nu een fiscale check aan.

Check de cijfers

Soms ontvang je een erfenis en wordt je geconfronteerd met de aandelen in een BV. Niet iedereen kan goed de balanscijfers interpreteren, heb ik gemerkt. Ook het administratiekantoor weet niet altijd raad hoe te handelen nu de DGA is overleden. Door een fiscale check creëer je meer duidelijkheid hoe je het beste kan handelen. Opheffen kan fiscale gevolgen met zich meebrengen. Laat dit toetsen, voordat je de gevolgen niet meer kan terugdraaien. Helderheid geven in belastingzaken is mijn doel.

Een BV in de erfenis

Het zal je maar gebeuren: je partner drijft een onderneming in de vorm van een BV. Je partner komt plotseling te overlijden. Jij erft de aandelen en wordt als enig bestuurder aangesteld. Het overkwam onlangs een vrouw die een procedure tegen de Belastingdienst heeft aangespannen.
Het bedrijf dreef op de persoonlijke goodwill van haar man en bloedde eigenlijk dood. De accountant adviseerde de BV aan te houden en verzorgde jaarlijks jarenlang de jaarstukken en de aangifte.

Boete voor niet ingediende aangifte

Ze betaalde haar accountant een voorschot voor het verzorgen van de jaarstukken. Dit werd echter verrekend met de achterstallige kosten van een voorgaand jaar. De accountant besloot daarop de werkzaamheden te beëindigen.

Bekijk onze video over een slapende BV.

Conflict met de accountant

Door dit conflict met de accountant was de aangifte vennootschapsbelasting voor de BV niet ingediend. Er wordt niet gereageerd op de aanmaning. De inspecteur besloot een ambtshalve aanslag op te leggen met een belastbaar bedrag van nihil. Gelijktijdig werd er een verzuimboete opgelegd van € 2.460, omdat de aangifte niet (tijdig) is ingediend.

Slapende BV’s moeten ook aangifte doen

De rechter oordeelt dat, ook al ben je zelf niet in staat om de aangifte te verzorgen, je verplicht bent om een aangifte in te dienen. Omdat ze wel moeite had gedaan door contact op te nemen met haar accountant over de aanmaning, e.d., besloot de rechter in dit specifieke geval de boete te verminderen tot E 500. Ook in hoger beroep is deze boete in stand gebleven, ondanks het feit dat er geen belasting is verschuldigd.

Boete voorkomen

Voor latere jaren had de inspecteur (een procedure kan jaren duren) ook boetes opgelegd om dezelfde reden: het niet indienen van een aangifte. Hij was bereid deze boetes te verminderen tot nihil, mits de vrouw zich zal wenden tot een notaris of belastingadviseur ter ontbinding en liquidatie van de BV.

Liquidatie slapende of lege BV

Als fiscalist heb ik vele klanten geholpen bij de liquidatie van de BV. Ik heb geen belang bij het wel of niet in stand houden van een BV en kan je daarom volledig onafhankelijk adviseren. Er moeten verschillende stappen doorlopen worden bij liquidatie van de BV. Daarom is het verstandig een deskundige op dit terrein in de arm te nemen.