Zoeken

Broer geeft geen inzage in de erfenis

Je wil niet weten hoe vaak er ruzie ontstaat in de familie als er een erfenis in het spel is. Ook wil je niet weten hoeveel werk het soms kost om een boedel af te wikkelen. Maar goed. Die ruzie. Is deze te voorkomen?

Pas het testament aan, ook op het laatste moment

Het testament is een eenzijdig document. Alleen jij bepaalt wat hierin staat. Niet je partner, je kind of de notaris. Vertrouw je de (dorps-)notaris niet? Geen probleem. Ga naar een notaris elders in het land en regel met hem of haar jouw testament. Een testament is geldig zodra jouw handtekening op het document staat. De notaris zorgt ervoor dat dit testament wordt opgenomen in het Centraal Testamentenregister, waardoor er borging is dat het juiste testament wordt geopenbaard na het overlijden. Je hoeft zelfs geen kopie van het testament thuis te bewaren. 

Zorg voor een onafhankelijke executeur

Dit is een hoofdstuk dat voor velen onbekend terrein is. Sommigen kennen het begrip ‘executeur’ of executeur-testamentair wel, maar de precieze rol van de executeur is niet altijd duidelijk. En om het nog ingewikkelder te maken: er zijn drie soorten executeurs. Over de verschillen ga ik het nu niet hebben. Wel over de rol van kinderen met ouders op leeftijd. Ouders benoemen vaak één van de kinderen tot executeur in hun testament. Nu hoeft dit geen probleem te zijn, maar ik heb een aantal keer meegemaakt dat dit tot wantrouwen kan leiden bij de andere kinderen. Of er worden bankrekeningen verzwegen. Dat wil je niet! 

Het verdient daarom de voorkeur om een professioneel executeur te benoemen, bij voorkeur een professional die is aangesloten bij de NOVEX. Dit is de Nederlandse Organisatie voor Executeurs. Ik ben er zelf ook bij aangesloten.

Maak van tevoren kennis met de executeur die je wil aanstellen. Vraag je af wat jij belangrijk vindt aan de rapportage, de uitbetaling, verantwoording, frequentie, e.d. Maak afspraken over de beloning die gekoppeld is aan de te verrichten werkzaamheden. En maak er geen zoekplaatje van. Zorg dat informatie (ook als dit digitaal is) gemakkelijk ontsloten kan worden. 

Zorg voor een vertrouwenspersoon

Elk jaar verzorg ik de aangifte inkomstenbelasting voor een aantal particulieren. We spreken en zien elk jaar elkaar en nemen de papieren door. Er ontstaat dan een band. Je leert elkaar kennen. Een aantal hebben mij toevertrouwd mijn contactgegevens voor hun nabestaanden toegankelijk te houden. Dat is prettig. Ik ken hun situatie, weet wie de kinderen zijn, weet wat er speelt. Ik ben geen vreemde (meer). Ik sta neutraal en objectief tegenover de situatie en kan als katalysator dienen bij een mogelijk conflict.  

Maak zaken bespreekbaar

Niets is zo vervelend als informatie achterhouden. Ook al gebeurt dit niet altijd bewust, zorg dat informatie toegankelijk is. Deel informatie en praat er met elkaar over. Door zo min mogelijk geheimen voor elkaar te hebben, ontstaat er een open sfeer. En een open sfeer geeft vertrouwen. Als er vertrouwen is, is het veel gemakkelijker om de erfenis af te handelen. In plaats van advocaten te betalen, kun je nu een mooi feest geven als afsluiting! Dat is toch veel leuker dan ruzie te hebben?

Hulp nodig?

Wil je weten wat je rechten zijn of zoek je hulp bij het opstellen van je (levens-) testament? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!