De verschillende belastingsoorten voor een BV
De winst in een BV is belast met vennootschapsbelasting. Daarnaast ben je verplicht salaris op te nemen, dus heeft de BV ook te maken met loonbelastingplicht.
Maar er is meer. Wanneer je winsten wenst uit te keren in privé moet de BV ook een aangifte dividendbelasting indienen. En dan heeft elke onderneming, ongeacht de rechtsvorm, ook nog te maken met omzetbelasting
Wees je bewust van de kosten
Niet iedereen is zich bewust van de kosten die de BV-structuur met zich meebrengt. Zo word je als BV geconfronteerd met meerdere belastingsoorten met elk hun eigen regels.
Staar je niet blind op het belastingtarief, maar kijk ook naar de grondslag daarvoor. Deze wordt soms verhoogd met rente die wel is betaald, maar niet aftrekbaar is. Zo is er naar verhouding meer vennootschapsbelasting verschuldigd, wat vaak een vervelende verrassing is.
Is de Holdingstructuur wel de juiste?
In het verleden is vaak een holdingstructuur geadviseerd. Dit is meestal gedaan met het oog op bedrijfsopvolging of verkoop van onderdelen van de onderneming.
Door groei of krimp van de onderneming of ook door gewijzigde belastingregels is deze vorm niet altijd meer aantrekkelijk. Een goede studie naar de specifieke situatie van een BV kan veel geld besparen.
Veel voorkomende problemen
Veel BV’s hebben uiteenlopende problemen met de belasting. Denk hierbij aan
- een oplopende rekening-courant (geldopnamen uit de BV, zonder daar belasting over te voldoen)
- het vaststellen van het gebruikelijk loon. Zo ben je verplicht tenminste € 42.000 aan salaris op te nemen of 70% van de winst (de zgn. afroommethode).
Uiteraard geldt hierbij het hoogste van deze twee. Vooral bedrijven met beperkte winsten of een hele hoge winst ondervinden problemen met deze regel. - Belastinglatenties worden zelden in beeld gebracht of inzichtelijk gemaakt.Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen de werkelijke waarde van het bedrijfspand en de boekwaarde. Het verschil hiertussen wordt de ‘stille reserve’ genoemd.Bij verkoop van het pand moet hierover belasting betaald worden, terwijl ook de hypotheekschuld afgelost moet worden.
Het gevolg is dat dit tot betalingsproblemen kan leiden. Wanneer je meer inzicht hebt ontwikkeld, kan dit probleem voorkomen worden.
Ken je het voordeel van alle faciliteiten?
Behalve onverwachte aanslagen, missen veel BV’s ook het voordeel van diverse faciliteiten, doordat ze er simpelweg niet van op de hoogte zijn.
Onder bepaalde voorwaarden zijn de volgende faciliteiten beschikbaar:
- Verrekening liquidatieverlies
- Vrijgestelde Beleggingsinstelling (VBI)
- Innovatiebox
Door de voortdurend veranderende regelgeving loont het de moeite om dit periodiek voor jouw BV te onderzoeken.
Zorg voor inzicht in de kostenstructuur
Veel belastingadviseurs laten het na om ondernemers inzicht te verschaffen in de problematiek die in iedere onderneming bestaat. Ik zie het als mijn belangrijkste taak om deze helderheid te verschaffen.
Daarnaast kan ik aan de hand van een stappenplan onderzoeken hoe dit verbeterd kan worden. Ik neem dat stappenplan samen met je door.
Samen maken we dan een actieplan. Daarbij zal gekeken worden welke werkzaamheden je zelf doet en welke werkzaamheden door mij opgepakt kunnen worden.
Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op.