Bedrijfsramp: wanneer jouw bedrijf stopt met het leveren van diensten of producten
Als succesvolle ondernemer heb je je focus gericht op de toekomst. Je doet er goed aan om in te spelen op trends. Zo zag je dat tijdens de coronacrisis dat bedrijven hun verdienmodel omgooiden. Oftewel: zij hadden een noodplan om toch nog geld te verdienen met hun bedrijf.
Soms zijn er beperkingen
Natuurlijk is het niet bij elk bedrijf in elke omstandigheid te doen. Zo heeft een evenementenhal als Ahoy en de RAI het heel moeilijk om dezelfde omzet als voor corona te maken in verband met de beperkingen en gebruiksmogelijkheden van de enorme ruimtes. De RAI heeft de hal nog ter beschikking gesteld als teststraat. De omzet hieruit haalt het uiteraard niet bij de omzet die het normaal gesproken bij beursbezoekers had gehaald.
Soms zijn er geen beperkingen
We hebben tijdens corona gezien dat er een aantal vitale sectoren zijn, zoals bijvoorbeeld de zorg, onderwijs en telecommunicatie. Stel dat jouw bedrijf de catering verzorgt van feesten en partijen. Deze feesten en partijen kwamen door de coronamaatregelen grotendeels te vervallen. Als je je catering ook richt op zorg- en onderwijsinstellingen, kom je minder snel in de problemen mocht er sprake zijn van beperkingen in het kader van corona of andere virussen die mogelijk in de toekomst een rol gaan spelen. Zo maak je je bedrijf meer weerbaar.
Soms zijn er kansen
Tijdens corona hebben we gezien dat er wel degelijk bedrijven zijn die hun kansen benutten. Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Zoom die hun omzet enorm zag stijgen als gevolg van de coronacrisis. Zelf ging ik op de eerste dag van de lockdown in maart 2020 met een aantal collega’s uit mijn netwerk verschillende systemen voor videobellen testen. Dit netwerk kwam maandelijks bijeen voor live inspiratiesessies. Deze gingen online verder. Ook daar werd geleerd van eerdere ervaringen, waardoor de opzet van de sessie werd aangepast.
Soms heb je pech
Tot nu toe heb ik alleen externe factoren besproken waardoor je bedrijf stil kan komen te liggen, maar er kan ook een interne factor spelen: jijzelf kan (tijdelijk) uitvallen. Dit kan zijn door ziekte, verdriet, mantelzorg, ongeval, overlijden. Sta je daar weleens bij stil?
In september 2021 had ik een collega-fiscalist op bezoek. Ik had hem gevraagd of hij een klus van mij wilde overnemen. Tevens deelde ik hem mede dat ik hem benoemd had in mijn levenstestament om klussen van mij over te nemen, mocht ik zelf hier niet toe in staat zijn. Zijn gegevens zouden bekend zijn bij mijn man, die mijn levensexecuteur is. Maar mijn man kan geen belastingadviezen geven, dus vandaar mijn vraag. Hij gaf aan het geen probleem te vinden en bovendien had zijn zoon ook fiscaal recht gestudeerd, dus die zou dat ook kunnen.
In oktober kampte hij met gezondheidsproblemen en gaf de klus aan mij terug. In november ontving ik een verontrustend telefoontje dat hij terminaal was en of ik een aantal klussen van hem kon overnemen! In december 2021 is hij overleden.
Zo snel kan het dus gaan! En als je op het moment dat je ziek bent nog moet beginnen met het ordenen van je dossiers, e.d. dan ben je te laat!
Heb jij al een noodplan?
Zorg er dus voor dat je een noodplan hebt klaar liggen, waardoor – in geval van nood – je bedrijf probleemloos voortgezet kan worden door je opvolgers.
Juist als ZZP-er heb je veel kennis in je hoofd zitten en zijn procedures veelal niet beschreven. Een levenstestament bij de notaris is dan niet voldoende. Je moet beschikken over een praktisch draaiboek.
Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op.