Welk BTW-tarief moet ik hanteren? Is er een vrijstelling voor teksten?
Voordat deze vraag wordt gesteld, moet de eerste vraag zijn: ben ik ondernemer of niet? Nu ben je voor de omzetbelasting al heel snel ondernemer. Je kunt zelfs voor het organiseren van een eenmalig evenement worden aangemerkt als ondernemer, omdat je deelneemt aan het economisch verkeer. Het voert te ver om in dit artikel alle ins en outs van de BTW te behandelen, want deze belastingwet staat bekend om zijn uitzondering op de uitzondering op de uitzondering.
Vrijgestelde diensten als schrijver
Veel schrijvers produceren blogs. Dit houdt in dat hun gedachtegoed op internet wordt gepubliceerd. Meestal gebeurt dit gratis. Geen vergoeding, geen BTW. Dit is nog logisch. Maar stel dat een magazine belangstelling heeft voor jouw blogs en daarvoor wenst te betalen voor de exclusiviteit. De vergoeding die je daarvoor ontvangt is vrij van BTW. Dit betekent dat de kosten die je daarvoor maakt niet aftrekbaar zijn van de BTW.
Een boek maken
Stel dat je ervoor kiest zelf een boek uit te geven. Dit kan op papier, maar ook digitaal geleverd worden. Het leveren van een papieren boek valt onder het verlaagde tarief, dus je mag 6% BTW berekenen. Maar een digitaal boek valt onder de ‘elektronische diensten’ en daarom moet je hierover 21% BTW berekenen. Echter, wanneer je zelf aanbiedt je eigen boek via internet te downloaden, dan hoef je geen BTW te berekenen (=dienst van schrijver)! Dit is weer zo’n leuke uitzondering. Er zijn plannen om e-books of luisterboeken onder het 6%-tarief te laten vallen, maar zover is het nog niet. Educatieve, digitale materialen vallen inmiddels wel onder het 6%-tarief.
Voordragen uit eigen werk
Voordrachten en lezingen, maar ook optredens voor radio en televisie in talkshows zoals bijvoorbeeld bij DWDD, waarbij je voordraagt uit eigen werk of je vertelt uitsluitend over je werk als schrijver, zijn vrijgesteld van BTW. Word je gevraagd als presentator voor een programma, waarbij je ook andere gasten aan het woord laat, dan geldt het hoge tarief van 21%. Voordeel van dit laatste is dat gemaakte kosten dan wel weer aftrekbaar zijn van de BTW.
Webteksten maken
Het maken van teksten voor reclamedoeleinden wordt niet aangemerkt als dienst van een schrijver. Van een reclametekst is sprake als de tekst geschreven is om het publiek over een product of dienst te informeren, met het doel om de verkoop daarvan te bevorderen. Het maakt daarbij niet uit of de tekst wordt geschreven door een journalist, reclamebureau of een romanschrijver. Dus in zoverre is het schrijven van webteksten belast met 21% BTW.
De vraag is alleen wanneer een webtekst ‘puur informatief’ is of ‘verkoopbevorderend’. Informatieve teksten zijn immers vrijgesteld van BTW (geen reclamedienst). Neem bijvoorbeeld de website van een reisorganisatie. Daarop worden hun reizen gepromoot, maar ook algemene informatie verstrekt over het vakantieland, welke vaccinaties benodigd zijn, e.d. Dient de algemene informatie nu om de verkoop te bevorderen of niet?
Advies
Als tekstschrijver kun je dus geconfronteerd worden met verschillende BTW-tarieven. Laat je dus goed informeren over de mogelijke gevolgen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op.