Zoeken

Nationale Ombudsman grijpt in

In de praktijk zijn er twee redenen om een gezamenlijke bankrekening (een zgn. en/of-rekening) te openen:

  • als partners met een gezamenlijke huishouding. Bedoeld om de kosten van de huishouding te voldoen. Meestal te vullen door de partners naar rato van hun inkomen.
  • als mantelzorger met de hulpbehoevende. Bedoeld om als mantelzorger de financiën van de hulpbehoevende te kunnen verzorgen.

In de praktijk leidt dit meestal niet tot vragen, maar soms moet je van goeden huize komen om de discussie met de autoriteiten aan te gaan. Zo ook in het volgende geval:


Geen kwijtschelding van lokale belastingen door en/of-rekening

Een dochter komt al een aantal jaren in aanmerking voor kwijtschelding van de lokale belastingen. Haar moeder wordt erg ziek. Ze besluit een en/of-rekening op naam van haar moeder en haarzelf te openen. Zo kan zij de financiën voor haar moeder behartigen. 

De en/of-rekening bevat het pensioen van haar moeder en de uitgaven die voor haar moeten worden gedaan. Het verzoek om kwijtschelding voor de lokale belasting wordt afgewezen! Reden: door de en/of-rekening heeft zij een te hoog bedrag aan vermogen. Echter: de en/of-rekening was ingesteld vanwege noodzakelijke of wenselijke hulp bij andermans financiën. Het is niet het geld van de dochter! 

Klacht bij Nationale Ombudsman

Gelukkig wordt er een klacht ingediend bij de Nationale ombudsman. Je kan dit zelf doen, maar ook mijn hulp hiervoor inschakelen. De Nationale Ombudsman oordeelt dat als de en/of-rekening uitsluitend bestaat uit inkomsten van en uitgaven voor of in verband met de andere tenaamgestelde, dan vindt de Nationale ombudsman het niet terecht dat bij de beoordeling van een kwijtscheldingsverzoek de en/of-rekening meetelt als vermogen.

En zo is het maar net: er vindt geen vermogensovergang plaats door het openen van een en/of-rekening. Wil je weten hoe dit uitpakt bij een ongelijke verdeling door huwelijkse voorwaarden? Lees dan hier verder. 

Bezwaar maken loont

Mijn advies: leg je niet direct neer bij een beslissing van de Belastingdienst of een andere overheidsinstelling. Bezwaar maken loont.
Heb je vragen? Neem contact met ons op.