Wat is een ODV?
Een ODV – voluit oudedagsverplichting – is een vorm van pensioenvoorziening binnen de BV. Deze mogelijkheid ontstond tussen 2017 en 2019, toen het nog toegestaan was om een pensioen in eigen beheer om te zetten in een ODV.
Voordeel van de ODV is dat de uitkering eenvoudig te berekenen is. Bovendien is er geen verschil tussen de commerciële en de fiscale waarde.
Maar problemen ontstaan wanneer de ODV-gerechtigde overlijdt. Want: wie heeft dan recht op de uitkering? En wat als de uitkering stilvalt?
Wat gebeurt er met de ODV als de DGA overlijdt?
Na het overlijden van de DGA (directeur-grootaandeelhouder) moet de ODV worden uitgekeerd aan de erfgenamen, maar alleen als dit natuurlijke personen zijn.
Bij een pensioen of lijfrente is in de overeenkomst vaak vastgelegd wie de nabestaandenuitkering ontvangt. Bij een ODV ligt dat anders. Daar bepaalt het testament – of bij het ontbreken daarvan, het wettelijk erfrecht – wie de uitkering krijgt.
De risico’s van een onzuivere ODV
De Belastingdienst kijkt scherp naar wie de ODV-uitkering ontvangt. Wijk je af van het testament of de wettelijke erfregels? Dan ziet de fiscus dit als een ‘onzuivere ODV’. In dat geval wordt het hele bedrag ineens belast in box 1, inclusief een extra heffing van 20% (revisierente).
Dat risico loop je óók als iemand wel erfgenaam is, maar meer ontvangt dan waar diegene recht op heeft volgens het testament. De spelregels zijn dus niet vrijblijvend!
Binnen één jaar beslissen
De uitkering uit de ODV moet binnen één jaar na overlijden starten. Dat lijkt ruim, maar in de praktijk is het een emotionele periode waarin je al veel moet regelen. Heldere beslissingen nemen is dan lastig.
Soms kan het verstandig zijn om de ODV af te kopen, maar dat hangt af van de situatie, zoals de overige bezittingen in de BV. Maatwerk is hierbij dus belangrijk.
Voorkomen is beter dan genezen
Mijn belangrijkste advies: wees voorbereid. Zeker als je een ODV hebt (of als je ouders er één hebben), is het goed om nu al te weten wat de mogelijkheden en gevolgen zijn.
Op basis van de cijfers breng ik graag in kaart welke keuze de minste financiële schade oplevert. Dat is misschien wel het grootste cadeau dat je je nabestaanden kunt geven.
We praten er liever niet over, maar één ding is zeker: we gaan allemaal een keer dood. Door het nu te regelen, neem je straks veel zorgen weg bij de mensen van wie je houdt. Uit ervaring weet ik: dat maakt een enorm verschil.
Boek een adviesgesprek
Of je nu een accountant hebt, de administratie zelf doet, of gewoon een second opinion wilt, je bent welkom voor een eenmalig adviesgesprek. Mijn doel: complexe materie begrijpelijk maken, zodat jij de juiste keuzes kunt maken.
Heb je zelf een ODV, of weet je dat je ouders er een hebben? Zorg dat je goed voorbereid bent. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.