Een levenstestament kan van groot belang zijn wanneer je niet meer in staat bent om je eigen zaken te regelen. Maar hoe zit het nu met de praktische uitvoering ervan? Bijvoorbeeld, het openen van een bankrekening of het aanpassen van verzekeringen. In deze blog geef ik je enkele praktijkvoorbeelden en belangrijke tips die je kunnen helpen om je levenstestament efficiënt in te zetten.
Voorbeelden uit de praktijk:
De FBTO en eigen volmachten
Stel je voor: Saar heeft mij benoemd tot haar levensexecuteur. Hoewel ze nog prima in staat was om haar eigen zaken te regelen, vond ze het prettig dat iemand anders de administratieve taken voor haar op zich nam. Toen Saar ging verhuizen, bleek haar verzekeraar, de FBTO, alleen met eigen volmachten te werken. We moesten dus een nieuwe volmacht opstellen die specifiek geldig was voor de FBTO. Soms moet je pragmatische keuzes maken.
Levenstestamenten weigeren: kan dat?
Ja, volgens het KiFid (=geschillencommissie financiële dienstverlening) zijn (online) banken niet verplicht om een levenstestament te verwerken in hun administratie. Dit heeft te maken met het feit dat het voor banken administratief belastend is om de verschillende soorten die in omloop zijn juist te kunnen verwerken.
Banken, zoals de Rabobank, weigerden bijvoorbeeld levenstestamenten die ouder waren dan een jaar. Gelukkig is de rechtspraak aan het veranderen. Recent oordeelde de Rechtbank Midden Nederland dat een levenstestament volledig rechtsgeldig is, mits het volgens de regels is opgesteld en ingeschreven in het Centraal Levenstestamentenregister. Je ziet dan ook steeds vaker dat de rechter waarde hecht aan het levenstestament. En dat er niet zomaar bewindvoering wordt uitgesproken. Dit betekent dat externe partijen, zoals banken, het levenstestament moeten respecteren.
ING en de voorwaarden voor volmachten
Een bijzondere voorwaarde bij de ING is dat de gevolmachtigde een rekening moet hebben bij de ING om de volmacht te kunnen verwerken. Mocht je als gevolmachtigde geen klant zijn bij ING, dan heb je de volgende keuzes:
1. Je opent een rekening bij de ING en koppelt daar de rekening aan van de volmachtgever;
2. Je vraagt direct de overstapservice aan en opent een nieuwe bankrekening bij je eigen bank op naam van de volmachtgever;
3. Je maakt van de bankrekening een en/of-rekening. Zelf zal ik hier heel terughoudend mee zijn, omdat het ook risico’s met zich meebrengt. Maar het is wel mogelijk.
Praktische belemmeringen bij Rabobank
Bij de Rabobank kreeg ik voor Saar toegang tot de app als gemachtigde, wat in principe heel handig was. Maar al snel stuitte ik op twee beperkingen: ten eerste was het limiet voor het overmaken van grote bedragen beperkt tot €5.000, terwijl Saar zelf het limiet tot €50.000 kan verhogen. Ten tweede kon ik geen nieuwe spaarrekening voor Saar openen; dat kan alleen via de app van de rekeninghouder zelf.
Dit is een beperking die niet in het levenstestament stond vermeld, wat voor verwarring zorgde. Banken lijken soms extra bescherming in te bouwen, maar dit kan in de praktijk voor belemmeringen zorgen. Hopelijk wordt dit in de toekomst nog opgelost.
Hoe Helder in Belastingen je kan helpen
Heb je te maken met het praktische aspect van je levenstestament of wil je simpelweg meer weten over de mogelijkheden? Bij Helder in Belastingen helpen we je graag verder met praktische oplossingen voor je belasting- en levenstestamenten.
Meer weten over wat een levenstestament precies inhoudt? Lees dan ons eerdere blog Wat is een Levenstestament? voor meer informatie. Daarnaast kun je alles lezen over onze dienstverlening rondom levenstestamenten op onze website en voor meer advies op maat kun je een adviesgesprek bij ons inplannen.
Ontvang gratis het stappenplan Levenstestament!
Wil je goed voorbereid zijn en meer tips ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang direct het stappenplan Levenstestament gratis! Zo ben je altijd goed geïnformeerd en kun je zorgeloos verder met de praktische uitvoering van je levenstestament.
Klik hier om je aan te melden en je gratis stappenplan te ontvangen!