Welke rechtsvorm kies jij?
Het is goed om regelmatig stil te staan bij de rechtsvorm die je hebt gekozen om in te ondernemen. Ondernemen is een dynamisch gebeuren en bovendien staat de regelgeving niet stil.
DGA wil ondernemersfaciliteiten
Zo was er onlangs een DGA (een ondernemer in de BV‐vorm) die graag de ondernemersfaciliteiten wilde, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB‐winstvrijstelling. De rechter was van mening dat een DGA een andere positie inneemt en dat er daarom geen sprake is van gelijke gevallen, dus geen overtreding van het gelijkheidsbeginsel. Als de DGA wel ondernemingsfaciliteiten wenst, dan zal hij echt op zoek moeten gaan naar een andere oplossing.
Ga je samenwerken?
Als je samen onderneemt, kun je harder groeien. Personeel in dienst nemen brengt risico’s met zich mee. Beter is het op zoek te gaan naar andere ondernemers die met jou willen samenwerken. Ook dan weer sta je voor de keuze: moet ik een andere rechtsvorm kiezen?
Nemen de risico’s toe?
Risico’s kunnen toenemen door grote financieringen aan te gaan of door aanname van personeel. Als er sprake is van zo’n situatie, is het ook weer goed om na te gaan of je de juiste rechtsvorm hebt gekozen of moet transformeren naar een andere rechtsvorm.
Stichting oprichten?
Voor sommige activiteiten kan het zinvol zijn een stichting op te richten. Realiseer je wel dat een stichting een ‘rechtspersoon’ is en dat daarmee rechten en plichten ontstaan, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een jaarrekening. Of er sprake is van belastingplicht is afhankelijk van de activiteiten die in de stichting plaatsvinden.
Buitenlandse rechtsvorm oprichten?
Ben je vrije beroeper en werk je samen met een andere vrije beroeper? Ben je bijvoorbeeld grafisch vormgever, webbouwer of een advocaat? Dan is er tegenwoordig een rechtsvorm, waarbij je de aansprakelijkheid beperkt tot de vennootschap en toch de