Vol verwachting toog ik in 2017 naar het NRC Handelscafé in Amsterdam waar de Belastingdienst een lezing ging geven met als titel “De wereld ligt om de hoek”. Ik verwachtte informatie te ontvangen hoe de Belastingdienst omgaat met ‘digital nomads’. Oftewel: ZZP-ers die de wereld als hun werkterrein zien. Gewapend met een laptop heb je je hele kantoor bij je. In elk land is er wel internet. Niet altijd even snel, maar toch.
Digital nomads
In mijn eigen netwerk ken ik ook een aantal ‘digital nomads’. Het lijken er steeds meer te worden. Meestal zijn het tijdelijke uitstapjes. Maar goed: wat is tijdelijk? Is dit vier maanden, zes maanden of twee jaar? Hier zijn de meningen over verdeeld.
De Belastingdienst haalde ‘oude koeien uit de sloot’
Wat was ik teleurgesteld toen de Belastingdienst ‘oude koeien uit de sloot haalde’. Het ging over een schoenenfabrikant die de fabricage had ondergebracht in Oost-Europa, geld naar Zwitserland bracht, e.d. Wat was dat? Gingen ze mij uitleg geven aan een onderwerp wat ik al tijdens mijn tijd in de collegebanken al lang had gehoord? Nee, toch?
Ik stak mijn hand op en stelde de vraag: hoe gaan jullie om met ondernemers die bijvoorbeeld drie maanden in Nederland, drie maanden in Duitsland, drie maanden in Brazilië zitten en vervolgens drie maanden in Peru? Antwoord: Goede vraag!
Belastingdienst weigert uitschrijving van een ‘dakloze’
Tja, daar heb je natuurlijk niets aan. In het “Handboek voor wereldburgers” beschrijft Esther Jacobs haar persoonlijke relaas over het feit dat de gemeente Amstelveen haar had
uitgeschreven uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), omdat de gemeente had geconstateerd dat zij haar woning verhuurde aan expats. Vervolgens schreven veel andere instanties Esther uit: de Kamer van Koophandel, de Sociale Verzekeringsbank, de zorgverzekeraar, enz. Er was echter één instantie die haar niet wilde uitschrijven: de Belastingdienst.
Open kaart spelen met de Belastingdienst hielp niet
Esther speelde open kaart met de Belastingdienst en vertelde dat zij wereldburger was: een paar maanden Curaçao, een paar maanden Miami, een paar maanden Nederland en een paar maanden Mallorca. En tussendoor bezoekt ze nog andere landen. Kortom: ze heeft geen vast verblijfsadres. De Belastingdienst wist niet wat zij met deze situatie aan moesten. Het pastte niet in hun systeem.
Na drie jaar toch een positief besluit
Pas na drie jaar heeft Esther een vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst kunnen sluiten, waarin is vastgesteld dat zij is geëmigreerd naar Mallorca. Ze beschikte over een
Spaans BSN-nummer en dat vormde voor de Belastingdienst het ‘bewijs’ dat zij was vertrokken uit Nederland.
Belastingvoordeel voor de verhuizende ZZP-er
Nu hoef je niet persé naar het buitenland te verhuizen om belastingvoordeel te hebben. Als je als ZZP-er gaat verhuizen voor extra werkruimte of opslagplaats, zijn er mogelijkheden.
Meer weten? Neem dan contact met mij op.